Arch Linux

מי שעוקב אחרי הבלוג שלי יודע שעברתי להשתמש ב- Arch Linux . אז נכון: Arch זאת הפצת Bleeding Edge (רחוקה מאוד ממודל ה- LTS השמרני של Ubuntu לא כל שכן מדביאן היציבה). מסיבות שונות נמנעתי בעבר מלהשתמש בה, אך עם פיתוח כלים נוחים לביצוע Snapshot (כגון Timeshift, CYA או אפילו Snapshot ברמת LVM), כבר לא צריך להיות קיים החשש של "מה יקרה אם…" (במקרה הכי גרוע מבטלים את העדכון האחרון וממשיכים הלאה).

ממשק ההתקנה של Arch אינו פשוט למתחילים, אבל כמי שביצע לא מעט התקנות, אני יכול להעיד שבסך הכל הוא מאוד פשוט ואינטואטיבי: עוקבים אחר ההוראות (הברורות בד"כ) עד שמסיימים לבנות את שולחן העבודה.

אחד היתרונות הגדולים של Arch הן אפשרויות הבחירה: לא בוחרים עבורך את שולחן העבודה או את האפליקציות איתן תעבוד. אתה צריך לבחור הכל, ובכך אתה בונה לעצמך את שולחן העבודה האולטימטיבי. ב- Arch כמעט ולא עושים החלטות עבורך: בחרת Gnome תקבל Gnome טהור – ללא שום קוסטומיזציה של ההפצה (כנ"ל בכל שולחן עבודה אחר שתבחר). אתה צריך להפשיל שרוולים ולייפות בעצמך את שולחן העבודה: לבחור פונטים יפים, לבחור בערכת נושא ואייקונים הקולעים לטעמך, אך גם אם תעשה את כל הפעולות הללו, עדיין תצטרך לטפל בבעיות "פינתיות" (למשל שאפליקציות QT לא יראו טבעיים בשולחנות עבודה מבוססים GTK). בהתחלה יהיו לך כמשתמש לא מעט נושאים לטפל בהם אבל פה היתרון הגדול: אפשרויות הלימוד שלך כמשתמש הן עצומות. ל- Arch יש WIKI נפלא, בעיני הטוב ביותר מכל הפצות הלינוקס, ודרכו אתה יכול ללמוד המון על לינוקס ועל Arch. ההפצה מאפשרת לך כמשתמש להינות מחבילות התוכנה העדכניות ביותר (ועדיין מאפשרת לשמרנים מבינינו לבחור בקרנל LTS וב- OpenOffice  LibreOffice Still). כיום Arch די יציבה. אני נוהג לעדכן את ההפצה אחת לשבוע (sudo pacman -Syu). לא הייתי ממליץ לעדכן את ההפצה באופן יומי וגם לא לעדכן אותה אחת לפרק זמן ארוך מידי… בכל יום שישי אני מבצע Snapshot ואז מעדכן אותה. בינתיים Arch לא "נשברה" לי אפילו פעם אחת, אבל גם אם כן אוכל לתקן זאת בקלות.

להשתמש באובונטו זה משעמם! כתבתי להשתמש וזאת המילה הכי נכונה ומדוייקת (כי חוץ מלהשתמש בהפצה אתה בדרך כלל לא צריך לעשות כלום…).

שולחן העבודה שלי: Gnome Shell בהפצת Arch Linux

 

9 תגובות בנושא “Arch Linux”

  1. שתי הערות:

    1. לדעתי לספק חבילה של OpenOffice כבר עובר את הגבול של לתת בחירה למשתמשים. בעיני זה מה שהבוס הקודם שלי קרא לו „לשים מכשול בפני עיוור״. אנשים חושבים בטעות שמדובר על תוכנה מתוחזקת.

    2. אם היכולת לחזור אחורה מעניינת אותך: האם יצא לך לבדוק את nix או guix?

  2. צפריר: סליחה, התכוונתי ל Libreoffice-Still. כמובן בברירת המחדל לא מותקן שום דבר. במאגרים יש שתי גרסאות של Libreoffice: גרסת Still היא הותיקה, הבדוקה והיציבה יותר. Fresh היא החדשה יותר/
    לגבי nix או guix: לא הכרתי ולכן כמובן שלא בדקתי, אך אבדוק זאת בקרוב ואדווח 🙂

  3. איציק:
    בעדכון יומי אתה חשוף יותר לנושא של חוסר יציבות. נניח שבאחת החבילות יהיה באג חמור, אבל אתה תשים לב לכך נניח רק אחרי שבוע. בעדכון יומי הבאג יוטמע במערכת ההפעלה, אבל לך יהיה קשה להגיד איזה עדכון גרם לכך. אם המפתחים יעדכנו חבילה, אבל לא ישימו לב לבאג מסויים בבדיקות המקדימות, הם מן הסתם יגלו אותו אחרי מספר ימים ויתקנו אותו. אם אתה מתעדכן אחת לשבוע/שבועיים תיחשף פחות למקרים כאלו. בנוסף תמיד כדאי להריץ snapshot לפני העדכון כדי שבמקרה חמור תוכל לחזור אחורה.

  4. מעניין, עברו כמה שנים אבל נזכרתי בפוסט שלך שבו התווכחנו על ארץ׳. טוב לראות שהתקדמת. ☺
    אני מעדכן כמעט על בסיס יומי ולא נתקל בבעיות. אני מסכים שעדכון רק פעם בכמה חודשים כנראה שישבור את המערכת.

    ואגב, אתה לא משתמש ב־yay או במנהל דומה של AUR?

  5. ARCH טוב אבל לא ממש למתחילים (כמוני). 🙂
    אני משתמש בMANJARO ומאוד מרוצה.
    התקנתי את הפונטים המקוריים של מייקרוסופט ותהיתי אם יש דרך לגרום ל-KDE לרנדר אותם בדיוק כמו בווינדוס 10.
    אצלי למשל, הפונטים הלבנים בYNET חלשים מדי ואילו השחורים מודגשים מדי בהשוואה אחד מול אחד עם ווינדוס 10.
    יש דרך לתקן את זה?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *