MintBox Mini חלק שני: התרשמות ראשונית

MintBox Mini מגיע עם מערכת הפעלה מותקנת מראש (Linux Mint 17.1 MATE). מדובר בהתקנת OEM, כלומר מייד כשמדליקים את המחשב, נכנסים להליך הגדרות קצר, בו מתבקשים לבחור שם משתמש וסיסמה, אזור זמן ומקלדת רצויה. בסך הכל יש להגדיר מספר מסכים, תהליך שאורך מס' דקות.

מיד לאחר שלב זה ביצעתי אתחול ומערכת ההפעלה נטענה. ביצעתי ריענון למנהל העדכונים וקיבלתי הודעה שעלי לעדכן את mint-update. עדכנתי אותו והפעם קיבלתי הודעה שעלי לעדכן 90 חבילות נוספות (בגודל של 229MB). ביצעתי זאת והפעולה הסתיימה בהצלחה.

מנהל העדכונים
מנהל העדכונים

בשלב זה החלטתי לבצע מס' בדיקות פשוטות (לפני שאתקין חבילות נוספות). הגדרתי במסך ה- Login כניסה אוטומטית לשולחן העבודה וביצעתי אתחול. זמן עלית מערכת ההפעלה מסיום טעינת הביוס (שלוקח כ- 8 שניות) ועד לקבלת שולחן העבודה: 40 שניות. למעשה זמן ה- boot לא אמור לכלול את טעינת שולחן העבודה והוא אמור להסתיים במסך ה- Login (סיום טעינת X). זמן טעינה זה אורך 30 שניות. לא מדובר בזמן ארוך מידי (דבר שגרם לי לאופטימיות רבה), אך כמובן גם לא מדובר בזמן שמרמז על ביצועים "מפלצתיים" (כיום יש מחשבים שנטענים תוך 3-10 שניות, אך לא ניתן לצפות ממחשב זעיר זה להגיע לרמות הביצועים הללו). בסקירה הבאה (בה אתמקד בבדיקת ביצועים) אבצע בדיקות ביצועים מעמיקות יותר (bootchart, geekbench ועוד…)

תוכלו להתרשם מתהליך הטעינה (מרגע הדלקת המחשב ועד סיום טעינת שולחן העבודה) בסרטון הבא:

מערכת ההפעלה המותקנת היא כאמור Linux Mint 17.1 MATE. השם MATE מציין שמערכת ההפעלה משתמשת בשולחן עבודה בשם MATE (שהוא פיצול של Gnome2 הישן והטוב). ואכן MATE לא מאכזב: אותה סביבה ישנה, אהובה ומוכרת. הסביבה יציבה מאוד, ניתנת לקינפוג פשוט וקלילה יותר משולחנות עבודה "מתקדמים" יותר: Gnome3, Unity, Cinnamon ועוד… האמת שאז לא הבנתי, וגם היום אינני מבין, מדוע נטשו את Gnome2. גם מייסד Cannonical (שפיתחה את Ubuntu וממשק Unity) הודה (לפני מס' ימים) שנטישת Gnome2 היתה טעות! בכל מקרה הבחירה ב- MATE כשולחן עבודה מאוד מובנת: לא מדובר במחשב עתיר ביצועים, ולכן יש להתאים לו שולחן עבודה קליל לחווית שימוש אופטימלית.

MATE לא מגיע עם תפריט ההתחל הסטנדרטי של Gnome2 אלא עם ֵMint Menu. מדובר בתפריט התחל משופר שפיתחו מפתחי Linux Mint. לי תמיד הפריע שלא ניתן להפעיל את הישום ע"י לחיצה על Enter (אופן העבודה עם Mint Menu: לוחצים על מקש Super, מקלידים מס' אותיות, הישום הרצוי מוצג אך לחיצה על Enter לא מפעילה אותו. יש להפעיל אותו באמצעות העכבר – דבר ששובר את הזרימה…). בגלל סיבה זאת, וגם בגלל שזיהיתי לעיתים איטיות בתגובה של Mint Menu, התקנתי את Gnome-Do הישן והטוב (זוכרים אותו? :)). עבודה עם Gnome-Do (או תחליפיו Synapse, Kupfer ועוד…) נוחה ומהירה הרבה יותר מ- Mint Menu.

בסרטון הבא (מומלץ לצפות ב- 1080p) צילמתי אותי עובד על שולחן העבודה. הצילום בוצע באמצעות הטלפון החכם (לא השתמשתי בתוכנות כגון SimpleScreenRecorder כדי לתת תחושה אמיתית של תגובת המערכת. תוכנות הקלטה היו מורידות את הביצועים). בסך הכל, כפי שניתן להתרשם, שולחן העבודה מגיב היטב ובהחלט ניתן לעבוד איתו (אבל במאמר הבא אאתגר אותו הרבה יותר…). בסרטון ניתן לראות שמערכת ההפעלה מגיעה עם XBMC (כך שהוא מוכן לשימוש כמדיה סנטר). מעבר לכך תוכלו לראות שיש אפליקציות שונות שאני התקנתי (ושלא הגיעו בברירת המחדל: Dropbox, Keepassx, Zim, Autokey, Vim, Pondus, Mnemosyne, Google Chrome, Filezilla, Gnome-Do, SimpleScreenRecorder). כלומר המחשב מגיע עם התקנת ברירת המחדל של Linux Mint בתוספת XBMC. בסוף הסרטון גלשתי לאתר Ynet וצפיתי בסרטון (לזכרו של סמ"ר ליאל גדעוני). למה דווקא Ynet? בגלל שהאתר ידוע בכבדות שלו (addblock עובד שם שעות נוספות).

דיסק קשיח: המחשב סופק עם דיסק קשיח בגודל של 64GB מסוג Micro SSD. בפועל השטח שנשאר לשימוש הוא כ- 59GB. אם נתבונן באיורים הבאים נראה שנעשה שימוש בכל שטח הדיסק ל- root (אין מחיצת home נפרדת – הגיוני בשל גודלו של הדיסק). התבוננות ב- fstab מראה שלא נעשה שימוש ב- swap (לא ברור לי מדוע… ההגדרה הנוכחית לא תאפשר ביצוע Hibernate), ובנוסף אני לא רואה הגדרות מיוחדות המתייחסות לדיסק מסוג SSD (הגדרות trim ועוד…). יתכן ואני טועה, אבל נראה לכם שההגדרות הנ"ל תקינות? לי הן נראות חסרות…

פלט הפקודה df -h
פלט הפקודה df -h
תוכן הקובץ fstab
תוכן הקובץ fstab

 

זכרון: המחשב אמור להגיע עם זכרון בנפח של 4GB. בפועל מערכת ההפעלה "רואה" רק 3.5GB. לאחר חקירה קצרה הבנתי את הסיבה לפער: המאיץ הגרפי "לוקח" מהזכרון הראשי 256MB. שאר הפער יכול להיות מוסבר בצורה החישוב (קילובייט = 1024 בתים או 1000 בתים…).

System Monitor
System Monitor

 

מעבד: המעבד מזוהה היטב (4 ליבות חיות ובועטות :))

System Monitor
System Monitor

 

עוד נושאים הראויים לציון (קשורים יותר למערכת ההפעלה ופחות "לברזל"):

  • החבילה ntp לא הייתה מותקנת בברירת המחדל (מדובר בחבילה קטנה הדואגת לכך שהשעון תמיד יהיה מדויק. לדעתי היה כדאי להוסיף אותה)
  • אני עובד עם מסך 27 אינץ, אבל בחרתי לא לעבוד ברזולוציה המכסימלית שלו (מטעמי נוחות אני עובד ברזולוציה: 1600×900. הגופנים נראית ברורים ומוחלקים היטב)
  • למסך רמקולים מובנים ובחרתי להשתמש בהם (הפניתי את ברירת המחדל של כרטיס הקול לחיבור ה- HDMI – ואכן נושא הקול עובד היטב)

לסיכום סקירה זאת אומר שהרושם שלי בינתיים הוא חיובי. הכל עובד מהקופסא ולא נתקלתי בתקלות/בעיות תוכנה/חומרה כלשהן.

הערה:
חשוב לי להבהיר שאני לא מקבל תשלום עבור הסקירה (כך שהיא לא מוטה ולא מדובר ב- "מדור פרסומי"). מה שכתבתי משקף את דעתי (שמתבססת על 17 שנות ניסיון עם מערכות לינוקס שונות). סיכמתי עם Compulab שאם המחשב ימצא חן בעיני ארכוש אותו.

המאמר הבא: מבחני ביצועים
המאמר הקודם: פתיחת מארז + אביזרים

5 תגובות בנושא “MintBox Mini חלק שני: התרשמות ראשונית”

  1. אחת היתרונות של הרספברי פי, הוא ביכולת שלו להגדיר את התדירות של המסך. זה מאוד חשוב כאשר מחברים את המכונה אל מסך הטלוויזיה. סרטים שונים, הם בעלי הגדרות שונות של תדירות, ואם המכונה לא משנה את התדירות, התמונה לא מוצגת כראוי. כך, שכדאי לבדוק האם המחשב בתצורה הזו מסוגל לשנות את התדירות.

    בנוסף לזה, מעניין היה אותי לדעת האם ניתן להתקין עליו מערכת הפעלה באופן עצמאי, ז"א, האם החומרה היא חומרת מדף שניתן יהיה לשדרג את התוכנה גם ללא תמיכת היצרן (בהנחה שלא תהיה קהילה דשנה שתמשיך לשחרר עידכונים).

  2. הי רם און
    לדעתי מדובר בחומרה די סטנדרטית וכל הפצת לינוקס תתמוך בה מהקופסא.
    המכשיר מבוסס על מוצר שנקרא Fitlet, כך שלא נראה לי שנעשו התאמות מיוחדות ע"י מפתחי Mint

  3. הי

    מה עלות המכשיר ?

    באתר רואים 549$
    זה עובר את העלות של מחשב רגיל…
    במיוחד שRP2 או בננה פי מחיר נמוך מאוד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *