לינוקס, לאן?

שלומי ישראל כתב פוסט מצויין על Gnome 3 (מאמר בן 6 עמודים. לא להחמיץ!). הפוסט הזה גרם לי לתהייה מחודשת: כיצד להמשיך מכאן? ("מכאן" אני מתכוון לשימוש באובונטו 10.10 ו- Gnome 2…).

בתקופה הקרובה יכנסו הרבה מאוד שינויים להפצות השונות:

  • אובונטו תחליף את Gnome 2 ב- Unity (והחל מגרסה 11.10 לא ניתן יהיה להשתמש ב- Gnome 2)
  • Gnome 3 שוחרר רשמית וישולב מן הסתם בהפצות רבות
  • מערכת קבצים חדשה תיוולד (BTRFS) ותציע תכונות / מאפיינים חדשניים (שלעומתם NTFS נראית כסוסיתא מקרטעת, ואל תחשבו שאין לי כבוד לסוסיתא…)

העניין הוא שכל הפרויקטים החדשניים הללו יסבלו מחבלי ילדות (להזכיר את KDE 4.0?), ואני חייב לחשוב היטב על הבחירות שלי.  דבר אחד ברור: Gnome2 גוסס ולא ישרוד יותר ולכן אני צריך למצוא אלטרנטיבה ראויה. ראיתי מס' סרטונים על Unity ונראה לי ש- Canonical טעו בנושא הזה (לדעתי עדיף היה להשאיל מפתחים ל- Gnome ולהאיץ את הפיתוח של Gnome3, מאשר ליצור עוד סביבת עבודה מיותרת).

אז מהן ההתלבטויות שלי:

  • האם ללכת לכיוון Gnome3 החדש והלא יציב או ל- KDE החדש והמלוטש (שכבר עבר את שלב חבלי הילדות)? נראה שלכאורה אין על מה להתלבט, אך בשבילי ההחלטה לא קלה (כי אף פעם לא התחברתי ל- KDE)
  • האם להמשיך להשתמש ב- LVM בצורה משולבת: Raid 0 תוכנתי (להאצת ביצועים במחיצות מערכת ההפעלה) ו- Raid 1 למחיצת הגיבויים או שאולי כדאי כבר עכשיו להתחיל להשתמש במערכת הקבצים BTRFS? (שאמנם לא יציבה אך מציעה תכונות שאין לאף מערכת קבצים אחרת בלינוקס)
  • באיזה הפצה להשתמש? אובונטו דבקים כרגע ב- Unity וזאת הזדמנות לשנות כיוון אך לאן ללכת? להפצת המקור (דביאן Testing\Unstable)? לתת הזדמנות נוספת להפצות שאף פעם לא התחברתי אליהן (סוזה, פדורה)? לנסות שוב את Arch? (שדי אהבתי אך נטשתי לאחר שהם עברו לגרסת פייתון אחרת ושברו הרבה מאוד חבילות…)

Compiz Switch

כל מי שמשתמש באחת מההפצות החדשות בדר"כ מקבל את Compiz מופעל בברירת המחדל. אני די נהנה מ- Compiz אלא שלעיתים הוא מהווה מטרד: הוא מפריע למשחקים שונים לרוץ בצורה טובה וגם תוכנת הטלוויזיה בה אני משתמש (MythTV) מסרבת להיפתח במסך מלא בגלל Compiz.

מה עושים? מתקינים את Compiz Switch שהוא מתג להפעלה וביטול של Compiz. לדעתי מדובר בפתרון נוח רק שמוזר שהוא לא קיים כחבילה עצמאית באובונטו (אתם מכירים דרך נוחה יותר לביטול/הפעלה של Compiz?)

גיבויים, גיבויים (המשך): Unison

במאמרים הקודמים כתבתי על Clonezille (שחזור מחיצה שלמה במהירות רבה) ועל Simple Backup (גיבוי מצטבר של כל הקבצים בתיקיית הבית).
התכנה השלישית שאני משתמש בה (ושמשלימה פתרונות גיבוי אלו) נקראת Unison. מה שמיוחד בתוכנה זה שהיא יודעת לסנכרן בין מקורות מידע שונים ודואגת תמיד שהם יכילו בסופו של סנכרון את אותו המידע (ומכאן שמה: "בכל אחד"). SML כתב בהרחבה על Unison ולכן לא אפרט יותר.

באמצעות התוכנה אני מגבה את כל החומר החשוב במחשב (סרטים, מוזיקה, תמונות, מסמכים חשובים ועוד). המידע מאוחסן ב- 3 מקומות: מחשב נייד, מחשב נייח ובדיסק קשיח חיצוני. כדי לאפשר סנכרון בין 3 מקורות שונים אני משתמש בארכיטקטורת כוכב (בה הכונן הקשיח החיצוני ממוקם במרכז ושני המחשבים האחרים מסונכרנים אליו).

הערות:

  • פתרונות הגיבוי שהצגתי די טובים, אך יש להם חסרון אחד: הגיבויים נמצאים באותו הבית (ה- Upload באינטרנט מאוד איטי ולכן זה לא מעשי לסנכרן דרך האינטרנט קבצים בנפח גדול).
  • שימוש בכונן קשיח חיצוני פחות נוח ונראה שאבנה בקרוב NAS (שרת גיבוי צמוד רשת). אני מאוד מתלבט בנוגע לארכיטקטורה: ללכת על פתרון מוכן (FreeNAS) או להתאים את Debian Lenny לצרכי.
    גם על החומרה אני לא סגור: ללכת על מארז קטן ויפה (Zoltac – כפי שבנה SML) או על מארז גדול יותר (שיאפשר לחבר יותר דיסקים על חשבון המראה האלגנטי…).

אשמח לשמוע את חוות דעתכם…

גיבויים, גיבויים (המשך): Simple Backup

במאמר הקודם כתבתי על Clonezilla (שמאפשרת להתאושש תוך מספר דקות מכשל בדיסק, טעות אנוש קריטית או מתקלה חמורה בשדרוג ההפצה). אני משתמש ב- Clonezilla כל מספר חודשים (לגיבוי מחיצת root בלבד), ולכן אני זקוק לכלים נוספים לגיבוי שוטף של שאר החומר החשוב במחשב. קיימים הרבה מאוד פתרונות שעונים על הצורך הזה (כולל כלי מסוף דוגמת rsync) ולאחר שניסיתי את רובם בחרתי לבסוף ב- Simple Backup (שהיא גם בחירת ברירת המחדל של הפצות רבות).

Simple Backup: תכונות

  • מנשק פשוט ונוח (כשמה כן היא: Simple Backup)
  • התוכנה מאפשרת לבצע גיבוי של קבצים ותיקיות נבחרים ולשמור אותם ביעד מקומי או ברשת
  • ניתן לדלג על קבצים או תיקיות מסויימים (תוך ציון שם מדוייק או כלל ב- regex)
  • התוכנה יודעת לבצע גיבויים אינקרמנטליים (גיבוי מצטבר של הקבצים שהשתנו)
  • לתוכנה מנשק נוח לשחזור קבצים: בוחרים בלוח השנה את תאריך הגיבוי ולאחר מכן בוחרים את התיקיות או הקבצים אותם רוצים לשחזר

אני משתמש ב- Simple Backup באופן הבא:

  • אני מבצע גיבוי יומי אינקרימנטלי של תיקיית הבית, תיקיית etc/ ותיקיית boot/
  • אחת לחודש אני מבצע גיבוי מלא של תיקיות אלו (Full Backup)
  • בפעולת הגיבוי אני מדלג על תיקיות רבות לא חשובות (זכרון המטמון של שועל האש וכרומיום, תיקיית dropbox ועוד…)
  • את הגיבוי אני שומר בכונן מקומי (ואח"כ מרחיק אותו מהמחשב באמצעות Unison)

Simple Backup היא תוכנה שתאפשר לכם לא "לאבד" קבצים חשובים. יותר מכך: אם יש לכם מסמך חשוב שמשתנה באופן תדיר, תוכלו לשחזר גם את הגרסאות הקודמות שלו (לחזור אחורה בזמן). למרות שקיימים פתרונות שונים לנושא, אני מאוד אוהב את התוכנה וממליץ עליה.

בפרק הבא: Unison

גיבויים, גיבויים ועוד פעם גיבויים…

נושא הגיבויים אף פעם לא נחשב לנושא יוקרתי או סקסי במיוחד (גם במגזר ההייטק), אבל חשוב לזכור שבלי גיבויים טובים אפשר לאכול הרבה קש… במאמרים הבאים אסקר את הכלים בהם אני משתמש לצורך גיבוי מערכות ההפעלה והמידע שברשותי. יתכן שתחשבו שאני קצת מגזים, ואולי אתם צודקים, אך נזקפת לזכותי העובדה שמעולם לא איבדתי מידע חשוב (הודות למטדולוגיית הגיבוי, טפו, טפו… 🙂 ).

אתחיל בהסבר קצר על האופן בו אני נוהג להתקין לינוקס. אני תמיד מקפיד להתקין לינוקס ב- 3 מחיצות נפרדות (אני לא מצליח להבין את ברירת המחדל באובונטו ובהפצות רבות אחרות, שבוחרות לשים את כל הביצים בסל אחד…):

  • / – למחיצת root אני לא מקציב שטח גדול במיוחד (בדר”כ כ- 10-15 GB בלבד)
  • swap/ – מחיצה נפרדת בגודל של פי 1.5 – 2 מגודל ה- RAM במחשב
  • home/ – למחיצה אני מקציב את יתרת שטח הדיסק

במחשבים שניתן לבצע זאת (לא בניידים) אני תמיד מעדיף להשתמש במערכת קבצים לוגית (LVM) שמספקת גמישות רבה ומאפשרת לשנות במהירות את נפחי המחיצות או לבצע Mirroring תוכנתי למחיצות נבחרות (אם יהיה ביקוש אכתוב בעתיד בהרחבה על LVM).

Clonezilla


תיאור כללי: אני משתמש בכלי הנהדר הזה בכדי ליצור תמונת ראי למחיצת root (כך שאם הדיסק יתקלקל אוכל לשחזר במהירות רבה את מערכת ההפעלה ולחזור לעבודה רגילה). לכלי מנשק גרפי מבוסס טקסט (tui: text user intergace), שנראה אולי מפחיד למשתמשים חדשים, אך הוא מאוד אינטואיטיבי ופשוט לשימוש. Clonezilla מאפשרת להגדיר מחסן של גיבויים דרכו מתבצעים פעולות הגיבוי והשחזור. המחסן יכול לשכון בכונן מקומי, חיצוני, DOK, בשרת SSH, NFS או אפילו, רחמנא לצליין, בשיתוף SMB של חלונות… התוכנה מאפשרת לגבות ולשחזר במהירות מחיצות או דיסקים שלמים. בתוכנה השתמשתי פעמים רבות והיא אף פעם לא איכזבה אותי!

מתודולוגיית הגיבוי: כאמור אני מגבה עם Clonezilla רק את מחיצת root/. אני מקפיד לבצע גיבוי אחת לשלושה חודשים (ובכל מקרה תמיד לפני שדרוג של ההפצה). אני מקפיד לשמור את שתי הגרסאות האחרונות של הגיבוי (לכל מקרה שלא יהיה…)

בשבוע הבא: Sbackup