במחשב שמיועד לגלישה באינטרנט אני סוגר שבועיים של עבודה עם פדורה 10. מה עשיתי בשבועיים האלה? בעיקר ניסיונות להתמודד עם בעיות בזיהוי כרטיס המסך (כרטיס מסך מובנה: ציפסט 82845 במחשב IBM Netvista). האמת שלא רק לפדורה יש קשיים לזהות את כרטיס המסך. כמעט כל הפצה שניסיתי לא הצליחה לזהות כראוי את הכרטיס (עליתי ברוב המקרים עם vesa). גם כשהצלחתי להעלות את הסביבה הגרפית היה לי קושי להגיע לרזולוציה הרצויה: 1280X1024 בקצב רענון של 85 הרץ.
בסופו של דבר התייאשתי! (חבל שאינטל מזניחים את התמיכה במעבדים הגרפיים הישנים שלהם). אז מה עשיתי? החלטתי להשתמש בכרטיס מסך חיצוני : ATI Radeon 9600. האם הצלחתי להפעיל אותו? לא! גם כאן עשיתי ניסוי: התקנתי את אובונטו וגם היא לא ידעה להתמודד כמו שצריך עם הכרטיס הישן (במדד של רזולוציה וקצב רענון)
לאחר כשבוע החלטתי לעבור ל- Nvidia. השתמשתי בכרטיס מסך ישן אחר (Geforce 5200) וכל הבעיות הסתדרו 🙂
לסיכום:
אדם אחר אולי היה מתוסכל מהחוויות שעברתי אבל אצלי זה דווקא עובד הפוך: בשבילי זאת היתה הזדמנות ללמוד טוב יותר את הקרביים של מערכת ההפעלה, לבחון את הקהילה התומכת ועוד…
מה אני אוהב בפדורה:
- כמעט ששום דבר לא נכפה עליך: אתה מקבל סביבה גרפית די נקיה (חפה מהמשחקים של gnome, מטלפון ה- IP ועוד…).
- חלק מהתוכנות הם בגרסאות ממש חדשות: vlc בגרסה 0.96 כשב- Ibex הוא בגרסה 0.86x, אופן אופיס 3 (באובונטו ודביאן בגרסה 2)
- אפשרות להתקין בנפרד כל חבילה של אופן אופיס: אם אתם מעוניינים רק בכתבן אתם מתקינים רק אותו (שלא כמו באובונטו/דביאן)
- מאגר לא רשמי אחד גדול (rpmfusion) שעונה על כל הצרכים הלא רשמיים / חוקיים…
- bootsplash מרהיב (אבל ממש!!!). המחשב נטען כשהילות עוטפות בתנועה מתמדת כוכב לכת עלום (כדור הארץ?)
- תרגום לעברית ברמה מאוד גבוהה (למעט המילה "שתחול"בכפתור הכיבוי…)
- קהילה תומכת, פורום טוב והרבה חבילות אוטומטיות להתקנה קלה (למתחילים): easylife, autoten ועוד…
- התייחסות יפה לבאגים: די הרבה אנשים הסתבכו עם התקנת הדרייבר של אינטל. נפתח באג, והנושא טופל במהירות ע"י הצוות של פדורה (תוך מספר ימים, רק שבינתיים התחלתי לנסות את ATI…)
- מנהל עדכונים יפה ואינפורמטיבי (מחולק ל- 3 קטגוריות: שיפורים, עדכוני אבטחה ובאגים)
מה לא אהבתי:
- מנהל החבילות Packagekit ממש מעצבן. הוא כ"כ איטי ובדר"כ לא מספק מספיק פרטים על השלבים שהוא נמצא בהם. גם yumex מעצבן: כל פעם שמפעילים אותו הוא מסתנכרן מחדש מול המאגרים (לדעתי זה מיותר כי אם בסופו של דבר אני רק רוצה לחפש/לבדוק משהו ההסתנכרנות מעכבת אותי)
- הרבה חבילות שיש באובונטו לא קיימים בפדורה: OpenClipart שמותאם לאופן אופיס (כלומר מובנה בתוך הגלריה של אופן אופיס), spe (עורך של פייתון), ejecter (לניהול התקני usb ממגש המערכת), clipmanager (ניהול clipboard) ועוד…
- תמיכה ירודה בדרייברים קנייניים (לעומת אובונטו). אני יודע שפדורה באופן עקרוני לא מכניסה רכיבים קנייניים להפצה, אבל אם אותי זה סיבך מה יעשו משתמשים מתחילים?
- קצת פחות פינוקים בשולחן העבודה (לדוגמא בשביל לאפשר התחברות אוטומטית מושהית לחשבון שלי (ללא מסך login) הייתי צריך לחפש עזרה בפורום (ולבסוף לקבל פתרון בדמות עריכת קובץ קונפיגורציה של Gnome). באובונטו ודביאן יש אפליקציה בשם "חלון התחברות" שמבצעת את המשימה בפשטות (בצורה גרפית).
- מנהל חלונות (Theme) ממש מכוער (לדעתי)
זהו! מאז שיצאה פדורה 10, יש לה כבר כ- 180 עדכונים (די צפוי וכפי שקורה לכל הפצה חדשה). המבחן האמיתי מבחינתי מתחיל רק עכשיו. אני מתכוון להשתמש בפדורה כשנה (ותוך כדי ללמוד אותה טוב יותר…). פדורה היא הפצה מתגלגלת (כלומר ממשיכה להתעדכן כל השנה) ומסקרן אותי לבדוק איך היא תשרוד את התקופה.